Wörthi-tó

 St. Jakob - a Dráva mentén

 Wörthi-tó - Pörtschach
14portschach-p.jpg

 Wörthi-tó - Velden

Karintia legmenőbb fürdőhelye Velden, amelyet már a XVI. Században is számon tartottak. Szerencsés fekvése miatt a legmelegebb alpesi fürdőhely, de kaszinójáról is híres. A "Kastély a Wörthi-tónál" című híres tévésorozat is itt játszódik egy reneszánsz kastélyban, amely Velden szimbólumává vált [3. kép]. A kastély korábban szálloda volt, és olyan személyek szálltak meg itt, mint Windsor hercege vagy Soraya ex-császárnő. Ma a Veldeni kastély a multimilliomos Gunter Sachs tulajdona.


 Hollenburg
Hollenburg kis vár a 91-es út és a Dráva találkozásánál. Magántulajdonban van, csak az udvara látogatható.


 Keutschach

 Pyramidenkogel
A Pyramidenkogel 851 méter magas csúcs a Wörthi-tó déli partján, Maria Wörth felett és Pörtschach-al szemben. A csúcson egy 54 méter magas, háromszintes kilátó van. A torony Keutschach felől közelíthető meg autóval, vagy Maria Wörth felől gyalog, tetejéről az egész Wörthi-tó belátható.

Maria Wörth a torony tetejéből Keutschach-i tó
A Wörthi-tó majdnem teljes hosszában.

 Maria Wörth
A Wörthi-tó déli partján egy félsziget sziklanyúlványán magasodik a Maria Wörth templom. A festői szépségű hely Karintia egyik legromantikusabb helye. A templomban barokk oltáron foglal helyet a Szűz Mária szobor, amely Karintia legfinomabban kimunkált gótikus faragványai közé tartozik.


 Landskrone vár
Villach felett fekszik a Landskron vár impozáns épületegyüttese, egykor díszes reneszánsz kastély. A várban étterem működik. A Landskron vár sólyomröptetője a ragadozó madár mindennapos repülési bemutatóiról híres. A várból kitűnő panoráma nyílik Villach városára és az Ossiach-i tóra, maga a vár azonban nincs igazán szépen karbantartva.

Landskrone vára Villach irányából A vár jelképe
Villach

 Klagenfurt - a Wörthi-tó rózsája
Klagenfurt, Karintia tartományi székhelye. Lakosainak száma közel 100 ezer. Gyönyörű zöld környezetben, hegyektől övezve, a Wörthi tó keleti végénél fekszik. A város 800 éves történelmi múltra tekint vissza, nevét először a XII. sz. végén említik. 1518-ban I. Miksa császár a karintiai rendeknek adományozta a várost, amely ekkor vált a Karintiai Hercegség központjává. A mai napig jellegzetes délies külső, az árkádos udvarok és átjárók olasz reneszánsz építőmesterek munkái. A gondos restaurálásnak köszönhetően a történelmi óváros eredeti fényében pompázik.

Színház.
Mini-Klagenfurt. Árkádos belső udvar.
28klagenfurt07.jpg 28klagenfurt08.jpg 28klagenfurt09.jpg
28klagenfurt10.jpg 28klagenfurt11.jpg 28klagenfurt12.jpg
Naplemente a Wörthi-tó partján, Klagenfurtnál ...

 Hochosterwitz vára
A Wörthi-tótól és Klagenfurttól északra mintegy félóra autóút Karintia álomvára, a Hochosterwitz vár. A rendkívüli épület egy, a felszínből szabadon kiemelkedő sziklakúpon helyezkedik el. A 14 várkapu talán meghatározó szerepet játszott abban, hogy a várat az ellenség sohasem tudta elfoglalni. Napjainkban kényelmes sétaút, sőt még egy lift is vezet a várudvarba, ahol éttermet és vármúzeumot találunk.
(A lift ára 3 euró, a normál belépőjegy 8 euró, a diákjegy pedig 5 euró volt.)

Köd odafelé ...
Várkút.
Belső udvar. Köd feloszlott visszafelé ...

[főoldal - galeria.organic.hu]