Bled-i tó

Bled és környéke Szlovénia legkedveltebb turistalátványossága. A Bledi-tó kis szigetén a Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku) barokk kegytemplom található.
A Bled-i tó és a sziget a várból. Csónakkal lehet a szigetre bejutni.
Kissé ködfoltos látkép, szintén a várból.

 Bled-i vár
Bled vára, amelyet a Windischgrätz hercegek emeltettek, egy csaknem 100 méteres függőleges sziklafal tetején található, csodálatosan szép környezetben. A kiválóan karban tarott vár Bled város és a Bled-i tó panorámáján kívül más érdekességeket is kínál. Megtalálható itt például egy középkori nyomda és egy borospince is.

A vár a tó túlsó partjáról. Bejárat.
A vár egyik belső udvara.
A borospince bejárata.
Középkori nyomda.

 Savica-vízesés
A Bohinji-tó után egy jópár kilóméteres szerpentines út vezet el a vadregényes Savica-vízesés parkolójához. Negyed órás erdei séta következik, ami után szemünk elé tárul a 60 méteres sziklafalról alázuhanó vízesés, amely a Bohinj-i tavat táplálja és a Száva folyó eredete.

Kilátás a Savica-vízesés mellől ...
A Savica-vízesés virágai ... :)

 Bohinj-i tó

 Skofja Loka
Skofja Loka Szlovénia egyik műemlékekben leggazdagabb kisvárosa, történelme 973-ig nyúlik vissza. A várkastélyt először 1202-ben említi egy dokumentum. A város védelme érdekében a XIV. században falat vontak köré. A város több járványt, ellenséges támadást és 1511-ben egy földrengést is elszenvedett. A várkastély uralja a város látképét, amely alatt középkori hangulatot árasztó óváros található.

A várudvar.
A régi városháza.
XIV. századi kőhíd

 Loiblpass
A Loiblpass hágó volt az osztrák-szlovén határforgalom egyik legjelentősebb útvonala a Karawanken alagút megépítése előtt. A képek a határ szlovén oldalán készültek.


[főoldal - galeria.organic.hu]