Nagyvázsony - Kinizsi vár

Nagyvázsony a róla elnevezett medence közepén, a Kab-hegy lábánál fekszik, a Tapolcát és Veszprémet összekötő út mentén. Tapolcától körülbelül 27, Veszprémtől 20 kilométerre található.


A vár makettje a lakótorony IV. emeletéről.

Nagyvázsony a nevét az első birtokosáról a Vázsony nemzetségtől kapta, melynek első ismert tagja Ákos, a megye főispánja, bánja, majd a királyné udvarbírája lett. A Vezsenyi nemzetség kihaltával a királyra visszaszállt Vázsonykő várát birtokaival együtt hű vitézének, Kinizsi Pálnak adta 1472-ben. Vázsonykő várának építési ideje a XIV. század végére, XV. század elejére tehető. A vár 22 évig mondhatta urának Kinizsit. Ez a két évtized nemcsak a vár, hanem a Környék történetének is legfényesebb időszakát jelentette. A várúr nagyszabású építkezései komoly fellendülést eredményeztek, ennek három értékes műemlék: az átépített vár, a Pális kolostor és a falu plébániatemploma őrzi nyomát.
Öregtorony
A vár négyszögletű öregtornya magán viseli a középkor jellegét s a Dunántúl egyik legépebben maradt későgótikus lakótornya. Öt szintjével inkább biztonságot, mint kényelmet nyújtott az építtető családnak. A torony eredetileg 25 m magas volt. 10-12 m-es, négyzetes alaprajzú tömbje ma 30 m magasságot ér el. A falak alul 2-2,5 m vastagok, felfelé fokozatosan vékonyodnak, legfelül alig haladják meg az 1 m-t.


Barbakán
A kaputorony vagy barbakán patkó alakú, kétemeletes magasságú építmény a vár legerősebb pontja volt. A három szinten kiképzett lőrésekből tüzelhettek a védők és biztosították a vár keleti-északi oldalának a védelmét. Az első emeleti lőrések mellett vezet végig a zsindellyel fedett gyilokjáró (sétáló).

A vár bejárata: a kapuvédmű. Felvonóhíd kapcsolta össze a külső védőműt és a belső udvart. A barbakán a lakótorony tetejéről.

Belső udvar
A lakóhelyiségek körül 4-5 m szélességű, többszintű, körben futó védőfolyosó húzódott. Falaiba keskeny lőréseket vágtak, innen és az épülettömb négy sarkán lévő kerek őrtoronyból lehetett tüzelni a várárokba bejutottakra. A várárokban található az a bővízű forrás, melynek vize ma is a farkasvermet - egyetlen ilyen hazánkban - és a belső udvar víztárolóját táplálja.

Az udvar a lakótorony tetejéről. Palotaszárny. A felvónohíd és a forrás.
A kis patak. Bejáratul eredetileg az első emelet magasságában nyíló ajtó szolgált. Palotaszárny.
Palotaszárny. A felvonóhíd a sétálóról.

Várbelső

Kinizsiné második férjének, Horváth Márknak vörösmárvány sírköve a palota alsó szintjén. Börtönkiállítás a lakótorony legalsó szintjén. Falitéka a lakótoronyban.
85 faragottkő csigalépcső vezet a torony tetejébe.

Tető
Az V. emelet a torony legfelső szintje. Egykor zsindelytető fedte. A falakba vágott lőréseken keresztül minden irányban gyönyörű vidék tárul elénk. A legfelső terasz, mint a sarokkövek elütő anyaga is elárulja, későbbi ráépítés.

Evangélikus kápolna.

Fegyverek


A leírások a kaputorony belső részén lévő, a vár történetéről szóló tábla alapján készültek.

[főoldal - galeria.organic.hu]