Lucca Toszkána északnyugati részén, Pisa felett 20 kilométrre, a Sechio folyó partján fekszik, lakossága 90000 körül van. Utazásunk során a legkellemesebb élményt Lucca nyújtotta, valószínűleg Pisa és Firenze árnyékában nem vált nagyon ismertté. A belvárost egy 4 kilométer hosszú vaskos fal veszi körül, amelyen végig lehet sétálni. A belváros középkori hangulatú, sok toronnyal és templommal, Firenzével és Sienával ellentétben nem a robogóktól visszhangosak az utcák, hanem biciklicsengőktől, ami lényegesen kellemesebb.

A régi Lucca i.e. 177-től római kolónia volt, a Birodalom bukása után pedig a keleti gótokhoz, longobárdokhoz, frankokhoz, stb. tartozott, később Firenze birtokába került. 1369-ben a város V. Károlytól megvásárolta a szabadságát 100 ezer aranyforintért és 1799-ig önálló maradt. Ezután Napóleon, mint hercegséget nővérének ajándékozta, a város 1847-től tartozik Toszkánához. [Forrás: Baedeker Itália]

Az egyik kapu és a dóm

A Doumo San Martino (Szent Márton-dóm) a Piazza San Martino-n található. A XII. században épült, főhajóját a XIV. században gótikus stílusban átépítették.
Porta San Pietro - Szent Péter kapu

Városképek

Egy sarokra a dómtól: San Giovanni templom San Francesco templom Via del Fosso

San Frediano templom

Amfiteatro Romano

A Piactér (Piazza del Mercato) egy ovális alakú tér, egy római kori aréna helyén áll, az aréna alapfalaira épültek fel a tér házai. A tér méretei 80 és 53 méter.

Üzletek a Piactéren

Ajtó és ablakok a Piactéren

Piazza San Michele és a San Michele in Foro templom

Case dei Guinigi

A fákkal benőtt torony a Case di Guinigi épületcsoporthoz tartozik. Annak a nemesi családnak a házai állnak itt, amelynek uralma alatt Luccát a XV. század elején a jólét és béke jellemezte.

Külön érdekesség és siker, hogy a Toszkánában töltött hét során ez volt az egyetlen hely, ahol nemzetközi diákigazolványunk nem talált vak szemekre, így 5? euró helyett 2,5-ért juthattunk fel a toronyba, amelyből a kilátás felülmúlja a pisai Ferde toronyból való kilátást, és ráadásul itt még árnyék is volt.

Kilátás a toronyból
Dóm jobb oldalon a San Frediano templom és az Amfiteatro Romano
San Frediano templom

Lucca többi tornya

Teraszok a toronyból

További városképek
San Frediano templom a másik irányból Palazzo C.-Pfanner "Bástyasétány"
Citrombimbó
Piazza Napoleone

[<<< Pisa] [galeria.organic.hu] [Viareggio >>>]