Székesfehérvár: Belváros

Városház tér és környéke.
A Városház téren Ohmann Béla Országalmája látható. A város történeti múltját és jelentőségét szimbolizáló gömbön körbefutó felirat: "Libertates Civitatis Albensis a S. rege Stephano concessa" - "Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta".
A Püspöki palota a középkori Nagyboldogasszony-bazilika romjainak felhasználásával épült az 1780-1803 években. Egyike az ország legszebb copf stílusú alkotásainak. Jelentős, mintegy 40 000 kötetre tehető könyvára van középkori kódexekkel és ősnyomtatványokkal. A palotához csatlakozó terjedelmes kert részben a középkori bazilika északi hajóját fedi.
A Nepomuki Szent János barokk templomot a jezsuiták építteték 1745-1751 között. A rend feloszlatása után a pálosok, majd a belváros német polgárai használták. Ettől kezdve a cisztercitáké lett. Szép barokk kőkeretes kapuja van.
/forrás: www.szekesfehervar.hu/

Püspöki palota és az országalma. Minden. Mi a közelebbit választottuk ...
A szép kőbejárat. Cisztercita templom belülről. Vaslédi.

A belváros egyéb látnivalói.
A Rác templom egyszerű barokk homlokzatát egyetlen szép sisakú torony díszíti. A templom mellett megmaradt a Rác-város egy részlete. Figyelemre méltó az éles kontraszt a macskaköves, zsupfedeles utca és a körülötte elhelyezett panel-lakótelep között.

Szecessziós stílusú lakóház.
A Rác templom és nem kevés túlzással: a Skanzen. Hunyadi Mátyás emlékmű és mellette 1 bank.
Levéltár-ajtó. Levéltár-ablak.

A nagy székesfehérvári cégér-gyűjtemény.

Órás. Pólós. Órás.
Kakasos. Sörös. Szemüveges.
Gombos. Ribillió vendéglátóipari egység. Hollóházi porcelán.
A legérdekesebb ... Függönybolt.
Ruhás. K&H bank.
Írószer-bolt. Lottózó.

[Bory-vár] [galeria.organic.hu]